Een datalek, het is je grootste nachtmerrie. Niet alleen riskeer je grote boetes, het kan de oorzaak zijn van reputatieschade. In deze blog delen we zeven tips om datalekken te voorkomen.

1 Veilig wifi

Gebruik waar mogelijk een wifiverbinding die met een wachtwoord beveiligd is. Als zo’n verbinding niet voor handen is, gebruik dan je smartphone als hotspot en werk over 4G, in plaats van een open wifiverbinding van een willekeurige horecagelegenheid. Dat is een stuk veiliger. Nog beter: zorg voor een VPN-verbinding: een virtual private network. Op die manier zijn de gegevens die je uitwisselt altijd beveiligd en versleuteld.

2 Let op je browser

Let op de waarschuwingen van je browser: als het niet goed voelt, is het waarschijnlijk ook niet goed! Beweegt je muis ‘vanzelf’ of brengt je browser je naar vreemde locaties, dan is er iets niet in de haak. Trek aan de bel.

3 Herstart je pc

Herstart je computer regelmatig, zodat beveiligingsupdates automatisch worden geïnstalleerd. Houd natuurlijk ook je antivirusprogramma up-to-date en actief.

4 Firewall

Laat je firewall aanstaan. In de meeste gevallen staat deze standaard aan. Wees voorzichtig wanneer een applicatie om toestemming vraagt om de firewall te openen.

5 Wachtwoorden

Zorg voor sterk wachtwoordmanagement. De ware sterkte van een wachtwoord zit ‘m in de lengte, niet in de complexiteit. Moeite om alle wachtwoorden te onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager als bijvoorbeeld LastPass.

6 Vergrendel je scherm. Altijd

Veiligheid gaat niet alleen over techiek. Vergrendel ook altijd je scherm als je wegloopt van je computer. Of je nou de postbode gaat begroeten, naar de wc rent, koffie haalt of de telefoon opneemt, maak er een gewoonte van. Ja, zelfs wanneer je thuis werkt. Met de combinatie van de Windows-toets + de ‘L’ vergrendel je direct je Windows-computer.

7 Chat veilig

Maak tenslotte een goede keuze wat je chatapplicaties betreft. Veel populaire chatapps zijn niet goed beveiligd. Een goede oplossing is Microsoft Teams.

Meer weten?

Wil je nader kennismaken met HANS, onze Hosted Analyzer for Network Security? Laat het ons weten. Neem vrijblijvend contact op via 0575 – 746 010 of via contact@consulutions.nl en we vertellen je alles!

Terug naar Blog