Was thuiswerken in het pre-corona-tijdperk nog niet in alle organisaties geaccepteerd, uit onderzoek blijkt dat thuiswerken inmiddels niet meer weg te denken is. De rol van het kantoor veranderd, en zal straks vooral de functie van ontmoetingsplek en overlegruimte gaat vervullen. Wat we missen is met name het sociale contact. En voor bijna de helft van de mensen is de minder duidelijke scheiding tussen werk en privé een duidelijk nadeel. Hoe zorg je dat je medewerkers het thuiswerken volhouden?

1 Kies de juiste technische set-up

Werken op afstand moet makkelijk zijn. Daar zijn genoeg handige tools voor te vinden. Maar daar schuilt direct een gevaar. Niet alle tools zijn even veilig. Zorg dat je als organisatie de juiste tools selecteert en afspraken maakt over hoe je ze gaat inzetten. Daarbij moet je voor jezelf drie vragen beantwoorden:

1 Hoe gaan we kennis delen?

2 Hoe gaan we samenwerken aan documenten?

3 Op welke manier willen we overleggen?

Als Microsoft-partner zijn wij natuurlijk groot fan van Microsoft 365 – inclusief Microsoft Teams. Met de diensten van Microsoft ben je altijd en overal verbonden met collega’s, klanten en andere relaties. Behalve chatten (video-) bellen en vergaderen, kun je met Teams ook realtime samenwerken aan documenten.

2 Zorg voor structuur

Structuur in je dag geeft houvast en helpt je de balans tussen privé en werk te bewaken. Zet je wekker op een vaste tijd, gun jezelf een gezond ontbijtje en log op een vaste tijd in. Zorg voor een goede planning. Wat zijn je taken voor de dag en hoeveel tijd heb je daarvoor nodig?

3 Kleed je alsof je naar kantoor gaat

Het is natuurlijk enorm verleidelijk om zo uit je slaapkloffie achter de laptop te kruipen. Maar door jezelf aan te kleden alsof je naar kantoor gaat, zet je jezelf in de werkmodus. Uit onderzoek door de Northwestern University in Illinois voelen mensen die zich netjes aankleden zich zelfverzekerder, wat op zijn beurt weer leidt tot een betere productiviteit.

4 Neem pauzes

Door regelmatig een korte pauze te nemen, houd je het werk beter vol. Wissel minipauzes waarin je even verandert van houding of iets te drinken pakt, af met een wat langere pauze waarin je luncht, een Ommetje maakt of even wat ontspanningsoefeningen doet.

5 Blijf in verbinding

Het praatje bij de koffiemachine lijkt inmiddels eeuwen geleden. Zorg daarom juist dat je regelmatig met je teamleden afspreekt. Bel of organiseer een Teams-meeting met elk van je medewerkers afzonderlijk, of zet je headset op en ga voor een wandelgesprek. Dat kan natuurlijk ook in levenden lijve, met de juiste onderlinge afstand. Maar organiseer ook eens een online koffiemomentje, Crazy Lunch Quiz of vrijdagmiddagborrel voor het hele team.

Interesse?

De meeste ICT-oplossingen kun je ook bij de buurman halen. Of je dan ook precies die oplossing krijgt die jouw organisatie nodig heeft, en of die ook zodanig geïmplementeerd wordt dat jij en je medewerkers daar blij van worden, dat is nog maar de vraag. Benieuwd hoe wij zorgen dat jouw medewerkers blij worden van de nieuwe manier van werken? Of wil je nader kennismaken met HANS? Neem vrijblijvend contact op via 0575 – 746 010 of via contact@consulutions.nl. We denken graag met je mee!

Terug naar Blog