Tegenwoordig gebruiken we overal Wi-Fi. Het biedt gemak, maar nog té vaak werkt een Wi-Fi verbinding niet lekker. In een paar stappen naar een sterke en stabiele Wi-Fi verbinding.

 

 1. Investeer in goede hardware
  Merken waar wij goede ervaring mee hebben zijn o.a. Ubiquiti/Asus/Netgear/EnGenius/Ruckus
 2. Verplaatst de Wi-Fi AP/router
  Meestal bevindt de router zich in de meterkast. Een plek waar erg veel leidingen lopen die signaal en kwaliteit van het Wi-Fi signaal kunnen verstoren. Een goede plek is een centraal punt waar de straling zo vrij mogelijk zijn werk kan doen.
 3. Zorg voor up-to-date software
  Zorg dat je de laatste versie van de software (ook wel firmware genoemd) hebt geïnstalleerd.
  Deze vind je op de website van de fabrikant. Updates kunnen voor leuke verbeteringen zorgen.
 4. Niet voldoende bereik?
  Plaatst dan een 2e of meer Access Point‘s Let op! sluit deze wel bedraad aan zodat niet alleen het bereik, maar ook de kwaliteit van het signaal ten goede komt. Dit resulteert in goede snelheid met een uitstekend bereik.
 5. Gebruik een vrij kanaal
  Tenslotte is het cruciaal om een vrij kanaal te vinden. Scan je omgeving met apps als wifi analyzer of Inssider. Daarmee krijgt je al heel degelijk inzicht in de situatie. En met deze gegevens kun je de router op een goed kanaal zetten. Gebruik in geen geval de automatische kanaalkeuze die sommige routers bieden; het spectrum op de plek waar je wifi gebruikt ziet er waarschijnlijk totaal anders uit dan het spectrum in de buurt van de router. Een puntje op de ‘i’ zou kunnen zijn dat je 2,4- en 5 GHz-netwerk dezelfde naam en wachtwoord geeft, zodat dualband-apparaten zelf kunnen kiezen welk netwerk optimaal is. Zo benut je beide netwerken optimaal. Dit werkt overigens niet bij alle apparaten. Probeer het dus eerst even.
Terug naar Blog