OK, laten we maar met de deur in huis vallen. Vandaag de dag is het niet de vraag óf je gehackt wordt, maar wanneer je gehackt wordt. Ook als kleine organisatie. Sterker nog, bij kleine mkb-ondernemers komen dingen als malware zelfs vaker voor dan bij grote organisaties. De reden? Weinig mkb’ers hebben een eigen IT-afdeling, laat staan dat zo’n afdeling de laatste kennis heeft op gebied van cybercrime. Ook is daardoor vaak de software om aanvallen te detecteren, volgen en evalueren niet aanwezig. Vrij spel voor cybercriminelen dus.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is niet een kwestie van een softwarepakketje installeren en klaar. Vergelijk het met de beveiliging van je huis. Daarbij neem je ook geen genoegen met één sleutel op de deur, maar neem je ook verschillende maatregelen die samen jouw huis hopelijk in een onneembare vesting veranderen waar inbrekers van een afstand al moedeloos van worden. Hou er rekening mee dat iedere apparaat dat via internet is verbonden met jouw bedrijfsnetwerk kan zorgen voor een kwetsbaarheid. Dan heb ik het natuurlijk over laptops en tablets, maar ook over bijvoorbeeld slimme koffiezetapparaat of die intelligente lamp. Zorg dat deze apparaten op enige manier worden geanalyseerd en gemonitord. Daarnaast moeten al die apparaten natuurlijk zijn voorzien van de meest up-to-date software. Maar hoe weet je zeker dat alle apparaten ook daadwerkelijk van de nieuwste versie zijn voorzien? Dat is nog niet zo eenvoudig.

Silence attacks

Lang niet altijd wordt het direct opgemerkt als er sprake is van een infectie of een inbraak. Merkte je voorheen nog dat er iets mis was doordat je systemen trager werden, daar is vandaag de dag geen sprake meer van. Dat is nog het meest beangstigend: dat je een half jaar doorwerkt, terwijl hackers hun gang kunnen gaan zonder dat jij het doorhebt. Bij hotelketen Marriott konden hackers vier jaar lang rondstruinen in het gastreserveringssysteem van hun dochter Starwood Resorts, en aan de haal gaan met namen, e-mailadressen, telefoonnummers, paspoortnummers, reisgegevens en informatie over loyaliteitsprogramma’s.

HANS to the rescue!

Meer dan ooit zijn we afhankelijk van informatiesystemen. En zeker nu we massaal thuiswerken is het zaak dat de beveiliging overal – op de zaak, onderweg en thuis – op orde is. Gelukkig is er een oplossing: HANS! HANS – onze Hosted Analyzer for Network Security – scant al het uitgaande en binnenkomende dataverkeer van alle apparaten die verbonden zijn met je bedrijfsnetwerk. Als HANS datastromen detecteert die mogelijk niet pluis zijn, slaat hij alarm. Hij vertelt je niet alleen dat er iets mis is, maar ook om welk apparaat het gaat. Dat stelt jou in staat direct de nodige maatregelen te treffen en aan de AVG te blijven voldoen. Zo maak je de beveiligingscirkel rond en loop je geen enkel risico.

Interesse?

Wil je nader kennismaken met HANS? Laat het ons weten. Neem vrijblijvend contact op via 0575 – 746 010 of via contact@consulutions.nl en we vertellen je alles!

Terug naar Blog