Datalekken. Je moet er niet aan denken. Niet alleen slecht voor je reputatie, het zorgt ook dat je niet voldoet aan de AVG, met alle gevolgen van dien. Maar hoe kun je datalekken voorkomen?

Niet pluis

In een eerdere blog schreven we al over onze speciale collega, HANS. HANS staat voor Hosted Analyzer for Network Security en hij scant al het dataverkeer, uitgaand en binnenkomend, van al je computers, laptops, tablets, mobiele apparaten en overige netwerkapparatuur. Zodra HANS denkt dat er iets niet pluis is in een van je datastromen, trekt hij aan de bel zodat je actie kunt ondernemen. Zo elimineer je elk risico.

Over de schouder

Maar kijkt HANS dan de hele dag mee over de schouders van je medewerkers? Nee, gelukkig niet. HANS zorgt ervoor dat alle data die over jouw internetverbinding gaat, in stukjes gehakt wordt. Vervolgens scant HANS – daarbij gevoed door een enorme database die voortdurend wordt onderhouden door grote beveiligingsorganisaties – die stukjes razendsnel op metadata, de data over de data. Niemand kan dus dingen zien of afluisteren, het is puur een beoordeling op kleine hapjes uit die datastroom. Heeft een server verdacht veel communicatie met bijvoorbeeld China, Rusland of Oekraïne zonder dat daar een logische verklaring voor is? Dan stuurt HANS een melding uit, die vervolgens beoordeeld kan worden: wat is de omvang van het gevaar, is er nader onderzoek nodig of is het loos alarm? Zo helpt HANS je grote stappen te zetten bij het voldoen aan de AVG.

Extra beveiligingsmaatregelen

Daarnaast is er nog een scala aan mogelijkheden om datalekken te voorkomen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat smartphonegebruikers tekst uit een Outlook-mail niet kunnen kopiëren en plakken naar een sms of Whatsapp. Zakelijke gegevens zouden nu eenmaal niet via sms of Whatsapp verstuurd moeten worden. Ook kun je afdwingen dat een gebruiker die zijn zakelijk mailprogramma opent op z’n telefoon, nogmaals met een pincode of gezichtsherkenning zijn identiteit moet bevestigen. Zo voorkom je dat iemand anders dan de eigenaar er met de telefoon – en dus met jouw zakelijke gegevens – vandoor kan gaan en voor datalekken zorgt.

Centraal werken

Als wij Microsoft 365 installeren bij een klant, adviseren we altijd om volledig via dat platform te werken. Dat maakt het beheer een stuk eenvoudiger dan wanneer je nog andere cloudoplossingen gebruikt. Dan heb je immers al twee punten die je moet beheren en controleren. Niet alleen minder efficiënt, het vergroot ook het risico op datalekken. Als het enigszins mogelijk is, adviseren wij dan ook altijd om zoveel mogelijk centraal te werken.

Interesse?

Meer weten hoe ook jij datalekken kunt voorkomen? Wil je nader kennismaken met HANS? Laat het ons weten. Neem vrijblijvend contact op via 0575 – 746 010 of via contact@consulutions.nl en we vertellen je alles!

Terug naar Blog