Op een computer staan vaak bestanden die je niet wilt verliezen. Maar er kan altijd iets met je computer mis gaan. Daarom is het belangrijk om een kopie van je gegevens te maken. En dat doe je als je een backup maakt! Maar wat is een backup precies? Waarvan moet je juist een backup maken?

 

Backups
Backups. Bijna iedereen is wel bekend met deze term, maar weet iedereen ook wat het inhoudt?
We zijn allemaal mensen en het komt dan ook nog wel eens voor dat gebruikers zoals jij en ik fouten maken waardoor er zaken kwijt raken of dat er simpelweg iets mis gaat met het besturingssysteem. Hoe lekker is het dan om gebruik te kunnen maken van een backup oftewel een soort ruggensteuntje waar je op kan terugvallen als er iets mis is gegaan?
Een moment dat je terug kan naar de situatie toen alles nog wel functioneerde of dat je nog wel alle bestanden ter beschikken had.

Wat te back-uppen?
Misschien wel een van de meest voorkomende vragen zijn toch wel: “welke soort bestanden zijn er?” en “wat moet er geback-upt worden om een goede backup te hebben?.”.
Bestanden worden ook wel data genoemd. Data is eigenlijk verdeeld over drie vormen namelijk;
Het besturingssysteem: waar alle bestanden zich bevinden die nodig zijn om het systeem te laten draaien.
Deze data is echter niet heel erg belangrijk als het om een backup gaat. Als een systeem gecrasht is, is de kans ook groot dat het systeem opnieuw geïnstalleerd moet worden zonder goede backup.

Applicatiedata
De bestanden van alle geïnstalleerde applicaties. Het kan overbodig zijn om hier dagelijks een backup te maken van je applicaties, maar stel dat er iets mis gaat met je server of laptop en het is nodig om alles terug te zetten is het toch fijn dat je een hulpmiddeltje hebt om specifieke instellingen terug te kunnen halen.

Gebruikersdata
Alle bestanden die door de gebruiker gemaakt zijn zoals een Word tekst document.
Dit is over het algemeen de belangrijkste data. Dus wat dat betreft is het ook het meest noodzakelijk om deze data goed te back-uppen. Dit soort bestanden worden behoorlijk vaak gewijzigd, en wil je liever zo veel mogelijk achter hand hebben.

Soorten backups
Voordat je een backup maakt is het handig om te weten dat er verschillende soorten backups zijn.
Er zijn vier verschillende manieren om een backup te maken;
• full backup:
Het voordeel van het maken van een full backup is de snelheid van het herstellen. Met een full backup gaat het om eén kopie die alle data bevat. Het nadeel van een full backup is echter wel dat het back-uppen zelf vrij lang duurt en dat het t.o.v andere backup manieren veel ruimte in beslag neemt.

• Differential backup:
Het herstel van deze backup is sneller dan een incremential backup.
Het back-uppen zelf is sneller dan een full backup maar wel langzamer dan het back-uppen van een incremential backup.
Een differential backup neemt minder ruimte in beslag dan een full backup, maar wel meer dan een incremential backup. Het is wel zo dat het herstel van een full backup sneller verloopt dan een differential backup.

• Incremential backup:
Deze manier van het maken van een backup werkt over het algemeen het snelst en neemt het minste ruimte in beslag. Het nadeel van het maken van een incremential backup is dat het herstel wel lang duurt.

• Mirror backup:
Dit is het snelste backup type, zeker als de optie “Fast mirror” is ingeschakeld.
Bij het uitvoeren van deze backup word een snapshot gemaakt van alle bestanden en mappen. Deze manier van back-uppen verbruikt echter wel meer schijfruimte dan andere en het is niet mogelijk om deze backup te beveiligen met een wachtwoord. verder is het zo dat er altijd maar eén versie zal zijn.

Voordat je backups wilt maken moet je wel goed na gaan wanneer je dit doet en hoe vaak.
Stel jezelf de volgende vragen:
– ga ik een server of werkstation/laptop back-uppen?
– heb ik voldoende opslag capaciteit op een externe schijf of NAS?
– hoe lang kan ik maximaal down zijn (zonder server of pc kunnen werken)?
Zoals je ziet komt er wat meer bij kijken dan zomaar even een backup maken zonder dat je weet wat de eventuele gevolgen kunnen zijn bij een systeemcrash.


Heb je twijfels of je huidige backup oplossing nog wel voldoet?
Laat ons vrijblijvend een inventarisatie doen zodat je weet waar je aan toe bent!

 

Terug naar Blog