5 tips om werken in de cloud een stuk veiliger te maken
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna tachtig procent van de ondernemingen met meer dan 250 medewerkers in de cloud werkt. Bij kleinere bedrijven van 10 tot 50 medewerkers is dat al 46 procent. Een groei van elf procent in twee jaar tijd. Waren veel ondernemers in het verleden nog onzeker over hoe veilig de cloud was, vandaag de dag wordt maar aangenomen dat het wel goed zit met die veiligheid. Niet helemaal terecht. Want als je niet de nodige maatregelen neemt, is die cloud niet altijd en overal benaderbaar voor je medewerkers maar ook voor kwaadwillenden. Wat te doen? 5 tips.
1 Gebruik twee- of multifactorauthenticatie
Als je werkt in de cloud kan je je bedrijfsnetwerk overal en altijd bereiken. Zeker vandaag de dag, nu het aantal thuiswerkers fors is toegenomen, is dat een groot voordeel. Een nadeel is dat cybercriminelen ook overal en altijd kunnen proberen jouw bedrijfsnetwerk aan te vallen. De kans op succes kun je drastisch verkleinen door je medewerkers gebruik te laten maken van twee- of multifactorauthenticatie, een authenticatiemethode waarbij je twee stappen (of meer) moet doorlopen om toegang tot je bedrijfsnetwerk te krijgen. Dat kan met een stuk software van Google of Microsoft op je smartphone of met een fysieke token.
2 Zorg voor sterke wachtwoorden
Zorg dat je medewerkers sterke wachtwoorden gebruiken. De ware sterkte van een wachtwoord zit ‘m in de lengte, niet in de complexiteit. Moeite om alle wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager als bijvoorbeeld LastPass.
3 Monitor je dataverkeer
Zorg dat al je dataverkeer wordt gemonitord. Scan al het dataverkeer, uitgaand en binnenkomend, van al je computers, laptops, tablets, mobiele apparaten en overige netwerkapparatuur. Maar alleen monitoren is natuurlijk niet voldoende. Zorg dat je een tool gebruikt zoals HANS, onze Hosted Analyzer for Network Security, die ook aan de bel trekt zodra er iets niet pluis is in een van je datastromen. Zo elimineer je elk risico.
4 Blijf up-to-date
Ook voor een cloudomgeving geldt dat softwareupdates en securitypatches heel accuraat uitgevoerd moeten worden. Zorg dat je weet wie hiervoor verantwoordelijk is. Doe je het zelf? Dat kan, maar zorg dat het hoog op de agenda staat. Besteed je het uit? Goed idee, maar maak hier dan heldere afspraken over.
5 Creëer bewustzijn
Als het gaat om veiligheid, is de mens nog steeds de zwakste schakel. Je kunt met techniek heel veel afdwingen, maar als je medewerkers besmette software installeren of klikken op een ‘foute’ link in een phishingmail, gaat het alsnog mis. Zorg voor een goed bewustzijn bij je medewerkers van de gevaren die op de loer liggen.
Meer weten?
Zoek je een partner die je stap voor stap door alle mogelijke maatregelen loodst? Wil je nader kennismaken met HANS? Laat het ons weten. Neem vrijblijvend contact op via 0575 – 746 010 of via contact@consulutions.nl en we vertellen je alles!