IT wordt door veel ondernemers als een gegeven beschouwd. Het is er gewoon. Tot het er op een dag – tijdelijk – niet meer is. Dan ligt ineens je hele bedrijf plat en breekt de paniek uit. Hoe kun je dit voorkomen? 5 tips.

1 Versiebeheer

Zorg altijd dat je de meest actuele versie van software én hardware gebruikt. Daarmee beperk je al de kans op downtime.

2 Noodstroomvoorzieningen

Vergeet de noodstroomvoorzieningen niet. En vergeet vooral niet een testscenario in het leven te roepen, waarmee je een of twee keer per jaar test of alles goed blijft functioneren als de stroom uitvalt.

3 Back-up-internetverbinding

Je internetverbinding is belangrijker dan ooit. Vandaag de dag wordt steeds vaker voor glasvezel gekozen. Uit kostenoverweging wordt dan vaak de bestaande internetverbinding, die bijvoorbeeld over adsl of sdl gaat, geschrapt. Maar hoewel glasvezel sneller en stabieler is, kan er altijd een storing optreden. Hoe groot is de schade als bij jou in het bedrijf internet uitvalt? Als dat je grof geld kost – en die kans is groot – dan kun je beter voor een back-up-internetverbinding zorgen, zodat je altijd door kan werken.

4 Servicecontracten

Zorg dat je goede servicecontracten met je IT-leverancier hebt. Als iets gebeurt waardoor je business stil komt te liggen, is het heel belangrijk dat je IT-leverancier voor goede follow-up zorgt.

5 Noodplan

Maak een noodplan, dat je uit de – virtuele – la kunt trekken in geval van een ramp. Dat kan een grote hack zijn, maar ook een storm of een brand. In dat noodplan leg je vast welke stappen je moet nemen in een crisissituatie, welke zaken essentieel zijn voor je onderneming, zoals bijvoorbeeld het aansturen van je warehouse. Zo’n plan is natuurlijk per bedrijf verschillend, maar zorg dat je het paraat hebt op het moment dat het nodig is, zodat je direct kunt schakelen zonder na te moeten denken.

Meer weten?

Wil je eens vrijblijvend verder praten over de continuïteit van jouw IT? Neem gerust vrijblijvend contact op via 0575 – 746 010 of via contact@consulutions.nl. We denken graag met je mee! Eerst weten wat jouw werkplek van de toekomst je kost? Wij hebben daar een slimme calculator voor. In een paar duidelijke stappen zie je welke keuzes er zijn en hoe ze de kosten beïnvloeden.

Terug naar Blog