Meer dan de helft van de mkb’ers in Nederland is al eens slachtoffer geweest van een ransomware-aanval, lezen we in Hét Ondernemersbelang. Gemiddeld kost dat bedrijven zo’n 128.000 euro aan downtime. Hoe kun je je organisatie beschermen? 4 tips.

1 Multifactorauthenticatie

De simpelste en snelste maatregel is multifactorauthenticatie (MFA) of op z’n minst twee-factor-authenticatie. Inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is allang niet meer veilig. Met meervoudige verificatie voeg je één of meerdere beveiligingslagen toe aan het aanmeldingsproces. Bij twee-factor-authenticatie moeten gebruikers zich, na het invoeren van het wachtwoord, nogmaals verifiëren. Dat kan zijn via het invoeren van een code die ze ontvangen op hun telefoon of via een scan van hun vingerafdruk.

Bij multifactorauthenticatie moeten gebruikers drie stappen doorlopen. Daarbij gebruiken ze eerst iets dat ze weten – bijvoorbeeld een wachtwoord –, gevolgd door iets dat ze hebben – zoals een vertrouwd apparaat als een telefoon of hardware-sleutel – en tenslotte iets dat ze zijn: biometrische gegevens zoals een vingerafdruk of gezichtsscan.

2 Gebruik een slimme firewall

Je zal het niet geloven, maar er zijn miljoenen computers wereldwijd zonder enige bescherming. Voor cybercriminelen een uitnodiging om die computers via standaard remote-desktop-poorten aan te vallen. Daarom is het zaak een goede firewall te plaatsen om zo die standaardpoorten uit het zicht van kwaadwillende te houden en toegang via een beveiligd https://-protocol te laten verlopen.

3 Awareness

Met techniek kun je heel veel beveiligen, maar – helaas – niet alles. Als het gaat om veiligheid, is de mens nog steeds de zwakste schakel en een ongeluk zit in een klein digitaal hoekje. Een klik op een malafide link in een phishingmail of nepfactuur? Het is zo gebeurd. Zorg dat je medewerkers zich bewust zijn van de gevaren die op de loer liggen.

4 Maak goede back-ups

Het maken van een goede back-up is altijd verstandig, maar bij een ransomware-aanval is het vaak het enige redmiddel. Als al je gegevens zijn versleuteld, is het een pak van je hart als je een recente, volledige back-up hebt en je relatief snel en eenvoudig terug kunt keren naar een moment vlak voor de aanval.

Maak kennis met HANS

Om je te helpen je te weren tegen ransomware-aanvallen hebben wij een speciale collega in het leven geroepen, HANS. HANS staat voor Hosted Analyzer for Network Security en hij scant al het dataverkeer, uitgaand en binnenkomend, van al je computers, laptops, tablets, mobiele apparaten en overige netwerkapparatuur. Als HANS datastromen detecteert waar een luchtje aan zit, dan alarmeert hij je direct en vertelt je ook om welk apparaat het gaat. Zo kun je direct de nodige maatregelen treffen en blijf je voldoen aan de AVG. Zo maak je de beveiligingscirkel rond en loop je geen enkel risico.

Interesse?

Wil je nader kennismaken met HANS? Laat het ons weten. Neem vrijblijvend contact op via 0575 – 746 010 of via contact@consulutions.nl en we vertellen je alles!

Terug naar Blog